DB_LOGO_2023_WHITE.svg

EVENTS. LIFESTYLE. MEDIA.

Fooitje geven op vakantie

Het is niet verplicht maar fooi is voor horecapersoneel toch een leuk extraatje. In Nederland is de vuistregel vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Over de grens verschilt de fooi-etiquette van land tot land.
In Nederland is fooi geen verplichting omdat mensen in de horeca redelijk verdienen. De fooi geef je hier als extraatje wanneer de service of het eten naar wens is geweest. ,,Je hoort het dus in principe te verdienen”, zegt etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo. Ook in Europese vakantielanden als Frankrijk, Griekenland, Spanje en Turkije kun je een fooi tussen de 5 en 10 procent aanhouden en hebben horecamedewerkers er geen problemen mee als je géén fooi geeft. ,,In Spanje geef je vooral fooi als je uit eten gaat en bij iets grotere bedragen. In Nederland is een fooi per pin betalen al redelijk normaal geworden. Dit is echter in de rest van Europa nog niet zo.
Ga je echter buiten Europa op vakantie? Dan moet je rekening houden met andere gewoontes voor fooi. Reisjournalist Tijn Kramer van Travel Media adviseert om sowieso van tevoren even te googlen wat de gewoontes zijn in een land, dat is voor iedereen het prettigst. Hij stelt dat in Amerika standaard 15 tot 20% extra wordt betaald als de service niet compleet slecht is. Geen fooi geven in dat land is geen optie en kan ruzie tot gevolg hebben..

< TERUG NAAR

Deel dit artikel met je vrienden

Subscribe to your weekly dose of great news!

Subscribe