DB_LOGO_2023_WHITE.svg

EVENTS. LIFESTYLE. MEDIA.

8 sneakerbrands die door HipHop groot zijn geworden

Hiphop is al decennia DE fashion trendsetter. Van de iconische Tommy Hilfiger-monograms die werden gedragen door o.a. Aaliyah tot de baggy trends die eind jaren ’80 en begin jaren ’90 heersten, hiphop bepaalt de stijl van het tijdperk.

Sneakercultuur is verweven geraakt met de muziek en stijl ervan. Van de Adidas Superstar tot de Air Jordan 1 – check hier de meest iconische sneakerstyles die hun fame aan HipHop te danken hebben.

Adidas Superstar

De Adidas Superstar is sinds de lancering in 1970 in en uit de mode geraakt. Oorspronkelijk gemaakt als basketbalschoen, werd de Superstar overgenomen door hiphopartiesten. Na het uitbrengen van hun nummer “My Adidas”, droeg Run DMC alle Adidas-trainingspakken en Superstars zonder veters tijdens hun optredens. Naarmate hun uiterlijk populairder werd en meer klanten naar Adidas trok, sponsorde het sportkledingbedrijf Run DMC. De samenwerking tussen Adidas en Run DMC was een van de eerste keren dat een sportkledingmerk samenwerkte met muzikanten, en maakte de weg vrij voor de relatie tussen sportkleding, hiphop en sneakerheads.

A$AP Rocky and his Airforce 1's

Nike Airforce 1’s

De Air Force 1 is altijd één van de favoriete sneakers van de hiphop geweest. Net als Run DMC met ‘My Adidas’, dropte hiphopartiest Nelly een van de grootste sneakerhymnes van de vroege jaren 2000 met zijn nummer ‘Air Force Ones’. De Air Force 1 is een klassieke schoen voor de collectie van elke sneakerfan. Met rappers als A$AP Rocky en Travis Scott die de sneaker dragen, is het geen geheim dat de Air Force One altijd een basis sneaker in hiphop zal zijn.

Air Jordan 1

Some shoes need no intro! De eerste schoen die werd gemaakt onder de samenwerking van Michael Jordan met Nike, de Air Jordan 1 was de eerste sneaker met een symbool van status. Het veroverde niet alleen de NBA, maar de iconische sneaker veroverde ook de straten.

 Toen herenmode in de jaren 90 steeds meer een prominent onderwerp werd met de opkomst van hiphop- en streetwearmode, was de Jordan 1 de sneaker die precies bij de esthetiek paste. Het was een sportieve schoen die vanwege zijn beroemdheid en zeldzaamheid een huurarchie had. Het was een van de eerste basketbalschoenen die een strakke vorm had en speelde met kleurencombinaties.

Hiphop artiesten zoals Travis Scott hebben met het merk samengewerkt om exclusieve ontwerpen te creëren, en andere artiesten, zoals Nas en Teyana Taylor hebben model gestaan voor het merk.

Timberland boots

Eind jaren ’80 en begin jaren ’90 werd de Timberland-boot de favoriete footwear. Artiesten als Kanye West, de Notorious B.I.G en Tupac droegen de 6″ Timberland-boots….and a new style was born! 

Oorspronkelijk gemaakt voor arbeiders, werden Timberland-boots gekocht door de lokale bevolking van New York City vanwege hun stevigheid en het vermogen om droog te blijven, ongeacht het weer. Naarmate meer en meer mensen op de Timberland-bandwagon begonnen te springen, werden de boots  steeds prominenter in de hiphopscene in de Big Apple.

 Nu wordt de Timberland-boots geassocieerd met misschien wel het beste tijdperk voor hiphop- en R&B-muziek, en blijft hij populair in New York City en onder hiphopliefhebbers.

 

 

Clark Wallabee

Clark Wallabee

 

Terug van weggeweest (volgens ons is er een come-back gaande). De Clarks zijn niet zo erkend in de hiphopcultuur, maar is een ondergewaardeerd hoofdbestanddeel van hiphopartiesten uit New York. Oorspronkelijk gemaakt voor mannen van het Britse leger in de woestijn, was de Clark Wallabee erg populair bij dancehall-muzikanten in Jamacia. Vanuit Jamaica vond de Wallabee dankzij de Wu-Tang Clan zijn weg naar de hiphop in New York City. Nadat ze hun Wallabees op het podium hadden gedragen, in muziekvideo’s, werden fans van de Wu-Tuang Clan aangetrokken door de schoen. Rappers als Ghostface Killah en Raekwon, rapten over hun liefde voor de schoen.

 

 Nu keert de Wallabee terug naar de modewereld dankzij samenwerkingen met merken zoals Aimé Leon Dore, en doordat steeds meer beroemdheden, zoals Kanye West, de schoen stylen.

 

 Puma-suède

 

De Puma Suede is een andere schoen die zijn oorsprong vond in de sport, maar werd overgenomen door de hiphopscene. B-boy-crews en hiphopgroepen, zoals de New York City Breakers en Rocksteady Crew, adopteerden het Puma-suède vanwege zijn duurzaamheid en slankheid. Breakdancers zweerden bij deze sneaker en rockten hun suède on the dancefloor.

 

 De breakdancers en hiphopartiesten uit de jaren tachtig die Puma droegen, bereikten een hele doelgroep van consumenten die het marketingteam van Puma niet kon bereiken, en gaven het merk gratis promotie voor de sneaker.

 

 Nu heeft Puma de sneaker opnieuw uitgevonden met de Puma Suede Classic XXI, en heeft hij artiesten als Cordae ingeschakeld om de schoen een nieuwe naam te geven en te promoten.

 

 

Ewing 33 Hi

Ewing 33 Hi 

Hoewel niet zo populair als de andere sportschoenen in de selectie, heeft de Patrick Ewing 33 Hi diepe wortels in hiphop. Het is één van de weinige schoenen die samenwerkingen heeft met hiphopgroepen, zoals Naughty by Nature, om aangepaste edities te maken, en ook met platenlabels. In 2019 werkte Ewing Athletics samen met Death Row Records, een van de beroemdste hiphoplabels, om een limited edition-versie van de Ewing-33 Hi te creëren.

Nice to know: Da Bounce team was vorig jaar zomer in Valencia en daar gingen de Ewings als warme broodjes over de toonbank. We loved it!

 K Swiss tennis Classics

Deze tennisschoenen werden populair gemaakt door hiphopartiesten, zoals Snoop Dogg. 
K Swiss omarmde hun rol in de hiphopcultuur volledig en begon zelfs aan een documentairereis van Californië naar het VK waarin hiphop en de impact ervan worden besproken. De documentaire heet “K-Swiss California Love”, naar de classic van Snoop Dogg en Tupac. Het merk werkte onlangs samen met rapper YG voor zijn eigen aangepaste paar
K Swiss Tennis Classics.

 

 

 

 

< TERUG NAAR

Deel dit artikel met je vrienden