DB_LOGO_2023_WHITE.svg

EVENTS. LIFESTYLE. MEDIA.

Dating Trends 2024

Single en benieuwd naar de dating scene in het komende jaar? Bumble, de female-first dating-app, heeft weer haar jaarlijkse onderzoek gedaan onder 25.000 daters op de app. Met die gegevens hebben we een sneak peek in wat 2024 voor ons in petto heeft. Get ready, want 2024 wordt zonder twijfel hét jaar waarin je volop de liefde voor jezelf mag vieren. Niet dat ze bedoelen dat je eeuwig single blijft, maar het is tijd om jezelf op de eerste plaats te zetten.

Dit jaar draait alles om het doorbreken van het perfecte plaatje, het loslaten van je strakke tijdlijn en vooral het tonen van meer kwetsbaarheid. 

Age is just a number

Hoe belangrijk is leeftijd eigenlijk voor jou? En tot welke leeftijd geef jij een kans op Bumble? “Mensen letten minder op leeftijd en meer op normen, waarden en levensfase,” zegt Dr. West. Voor tweederde van de ondervraagden was leeftijd geen dealbreaker bij het daten. Maar liefst 59% van de vrouwen staat nu meer open voor het daten met jongere partners. Dr. West benadrukt: “Of iemand nu 20, 40 of 50 is, het draait vooral om op hetzelfde level te zitten en dezelfde doelen te hebben. Kijk naar Cher: ze is 77, haar vriend 40 jaar jonger. Maar hij is een volwassen vent met zijn eigen carrière, en volgens mij zijn ze dolgelukkig. Go for it!”

Sociale kwesties

Zou je kunnen daten met iemand met andere politieke overtuigingen. Of je het nu wilt of niet, veel mensen vinden het belangrijk dat hun date geeft om dezelfde sociale kwesties. Vooral vrouwen zijn minder geneigd om te daten met iemand met andere politieke overtuigingen. Voor een derde van de ondervraagde vrouwen (33%) is het zelfs een afknapper als hun date niet op de hoogte is van sociale issues. Een kwart van de ondervraagden vindt het essentieel dat hun partner actief betrokken is bij politieke en sociale kwesties.

Lak aan self-improvement

Tijdens de lockdowns waren we allemaal bezig met ‘self-improvement’: van ijsbaden à la Wim Hof tot zelfhulp-podcasts. Het is natuurlijk prima om de beste versie van jezelf te willen zijn, maar 55% van de ondervraagde singles voelt de druk om constant aan zelfverbetering te doen. Voor een op de vier ondervraagden (24%) gaat dit zelfs zo ver dat ze het gevoel hebben niet goed genoeg te zijn voor een partner. Dat is hartverscheurend! Maar kijk eens naar 2024: meer dan tweederde van de ondervraagde vrouwen (68%) omarmt wie ze nu zijn. En 40% van de vrouwen wil alleen daten met iemand die hen niet probeert te veranderen.

Emotionele intimiteit

In het nieuwe jaar staat zekerheid, veiligheid en begrip van onze romantische connecties centraal. Emotionele intimiteit is enorm belangrijk. Een derde van de ondervraagden (32%) zegt zelfs dat emotionele intimiteit belangrijker is dan seks en aantrekkelijker is dan een fysieke connectie. Dr. West legt uit: “Natuurlijk is het fijn om iemand knap te hebben die je eindeloos veel orgasmes geeft, maar hoe ga je met elkaar om als er een conflict is? Voel je je gehoord? Voel je je veilig? Gelukkig hechten we daar steeds meer waarde aan.”

Kwetsbare mannen zijn hot

In films, muziek, mode en popcultuur is dit jaar veel gesproken over mannelijkheid en genderrollen. Het lijkt erop dat mannen hebben opgelet: een kwart van hen (25%) zegt dat ze actief hun gedrag hebben aangepast en nu opener zijn naar hun dates toe. En wat blijkt? Een kwart van de mannen (25%) ervaart hierdoor een positieve invloed op hun mentale gezondheid. Dr. West merkt op: “Meer mannen durven gewoon emotioneel volwassen te zijn. Dit zou kunnen komen door mannen als Harry Styles of Pedro Pascal. Vrouwen laten zien dat ze houden van een man die zachtaardig, grappig, respectvol en emotioneel volwassen is. Ook door TikTok en andere vormen van media is mentale gezondheid meer op de voorgrond komen te staan, en is het idee van de stoere, emotieloze alpha man veel minder relevant.”

F*ck de tijdlijn

We zetten ons steeds meer af tegen traditionele verwachtingen rondom daten. Ben je in de dertig en nog single? Geen paniek. Al jaren samen en nog niet getrouwd? Ook prima. Hoe een relatie er ‘hoort’ uit te zien, wordt steeds minder belangrijk. Een derde van de ondervraagde vrouwen (31%) hecht geen waarde meer aan traditionele ‘milestones’ in een relatie, zoals wanneer je zou moeten trouwen, samenwonen of kinderen krijgen. Slechts een op de vijf vrouwen op Bumble is gericht op trouwen, maar bijna driekwart (72%) zoekt wel naar een serieuze relatie.

Kwaliteit boven kwantiteit

Dit jaar draait het meer om self-care: lief zijn voor jezelf, open zijn over mentale gezondheid tegenover vrienden, familie en partners (zegt 58% van de ondervraagden). Dit zie je ook terug in hoe we daten. We willen onze mentale gezondheid beschermen, dus in plaats van meer-meer-meer en eindeloos swipen, gaan we zorgvuldiger om met daten. Een derde van de ondervraagden (31%) praktiseert ‘slow dating’: bewustere keuzes maken in hoe vaak je op dates gaat en met wie, zodat je meer oprecht aandacht kunt geven.

Dat klinkt allemaal prachtig en gezond, toch? Wij hopen dat 2024 je fantastische dates en mooie connecties brengt! ✨

< TERUG NAAR

Deel dit artikel met je vrienden