DB_LOGO_2023_WHITE.svg

EVENTS. LIFESTYLE. MEDIA.

Iconische acteur Louis Gossett jr. overleden

De iconische acteur Louis Gossett Jr.is onlangs op 87 jarige leeftijd overleden. Hij was de eerste zwarte acteur die de Academy AwardⓇ voor Beste Mannelijke Bijrol in de wacht sleepte, heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten op het podium en het witte doek.

Met een scala aan credits op het podium, op televisie en in film, vertolkte Gossett Jr. de rol van Drill Sergeant Emil Foley in de kaskraker uit 1982, An Officer and a Gentleman. Zijn krachtige optreden leverde hem een Oscar op, waarmee hij de eerste Afro-Amerikaan werd die won in de categorie Beste Mannelijke Bijrol. In een interview met EBONY in 2017 haalde hij zijn iconische overwinning op.

In 2020 eerde het American Black Film Festival (ABFF) Gossett Jr. met de Hollywood Legacy Award voor zijn bijdragen aan de entertainmentindustrie.

Geboren in Brooklyn, New York, in 1936, begon Gossett als atleet, maar een sportblessure leidde hem naar het theater. Hij maakte zijn podiumdebuut op 17-jarige leeftijd in een schoolproductie van You Can’t Take It with You en al snel volgde Broadway.

Gossett Jr. speelde een kleine rol in Broadway’s Take a Giant Step. Hij sloot zich aan bij de originele cast van A Raisin in the Sun in 1959 en ontving lovende kritieken voor zijn vertolking van George Murchison, een van de twee romantische interesses van Beneatha Younger. Hij verscheen ook in Broadway’s Golden Boy in 1964. In 2002 gaf hij een vierdaagse tour de force als Billy Flynn in de langlopende Broadway-productie van Chicago.

Als onderdeel van de sterrencast van de kaskraker miniserie uit 1977, Roots, won Gossett Jr. een Emmy voor zijn vertolking van Fiddler, een muzikant die Kunta Kinte mentorde. Hij werd zeven keer genomineerd voor een Emmy gedurende zijn leven.

Andere opmerkelijke films zijn onder meer The Landlord (1970), The Deep (1977), Diggstown (1992), Why Did I Get Married Too (2010) en nog veel meer. Gossett Jr. was onlangs te zien in de muzikale filmversie van The Color Purple (2023) waarin hij Ol’ Mister speelde.

Zijn credits omvatten ook meer dan 100 optredens op televisie, waaronder rollen in The Partridge Family, Watchmen en BET+’s Kingdom Business.

Gossett Jr. wordt overleefd door zijn zoons, Satie en Sharron Gossett, en verschillende kleinkinderen.

< TERUG NAAR

Deel dit artikel met je vrienden