DB_LOGO_2023_WHITE.svg

EVENTS. LIFESTYLE. MEDIA.

5 Liefdetalen – Lees & learn

Ook al ben je dolblij met je partner, er zijn vast dingen die jullie liever anders zouden zien in jullie relatie. Misschien wil jij wel meer knuffelen, terwijl je partner hoopt dat je wat vaker je spullen opruimt. Waarschijnlijk spreken jullie verschillende liefdestalen. Om je relatie sterker te maken, is het belangrijk om die van elkaar te begrijpen.

### De vijf liefdestalen
Relatietherapeut en schrijver Gary Chapman heeft jarenlang de ervaringen van koppels bestudeerd en ontdekte patronen in hun communicatieproblemen en behoeften. Dit leidde tot de vijf unieke liefdestalen.

Chapman benadrukt dat het kennen van je eigen liefdestaal en die van je partner essentieel is. Door te begrijpen wat je partner nodig heeft om zich geliefd te voelen, kun je beter inspelen op zijn of haar wensen. Dit toont je liefde en versterkt jullie band.

Hier zijn de vijf liefdestalen:

1. **Hulpvaardigheid**
Mensen die hulpvaardigheid waarderen, willen dat hun partner moeite voor hen doet. Als je partner deze liefdestaal spreekt, betekent het veel als je klusjes in huis doet wanneer hij of zij een drukke dag heeft gehad. Denk aan het koken van het avondeten of het uitlaten van de hond. Het leven makkelijker maken voor je partner is een groot teken van liefde.

2. **Tijd en aandacht**
Voor sommigen is tijd en aandacht cruciaal in een relatie. Ze willen jouw onverdeelde aandacht als jullie samen zijn. Kwaliteit boven kwantiteit is hier het motto. Zorg ervoor dat je de tijd die jullie samen doorbrengen goed benut en laat je partner voelen dat je echt luistert.

3. **Cadeautjes**
Deze liefdestaal draait niet om dure cadeaus, maar om de moeite en aandacht die je besteedt aan het kiezen van een cadeau. Chapman noemt dit ‘visuele symbolen van liefde’. Het gaat erom dat je laat zien dat je aan je partner hebt gedacht. Een klein, doordacht cadeautje kan een grote impact hebben.

4. **Positieve woorden**
Mensen die positieve woorden belangrijk vinden, hechten veel waarde aan complimenten en waardering. Als dit jouw liefdestaal is, zijn woorden van je partner heel belangrijk. Een simpel ‘je ziet er mooi uit vandaag’ of ‘ik waardeer je’ kan veel betekenen. Tijd om je partner een lief berichtje te sturen!

5. **Lichamelijke aanraking**
Voor mensen met lichamelijke aanraking als liefdestaal is fysiek contact essentieel. Of het nu hand in hand lopen, knuffelen, een massage of seksuele intimiteit is, deze vormen van aanraking versterken het gevoel van waardering en verbondenheid. Geef je partner dus wat vaker een spontane knuffel of kus.

Door de liefdestaal van je partner te begrijpen en hierop in te spelen, bouw je samen een sterke, liefdevolle relatie op. Wie wil dat nou niet?!

< TERUG NAAR

Deel dit artikel met je vrienden