DB_LOGO_2023_WHITE.svg

EVENTS. LIFESTYLE. MEDIA.

Nederland geeft kunst terug

Nederland heeft op verzoek van Indonesië en Sri Lanka 478 kunstobjecten teruggegeven die als roofkunst in koloniale handen waren gekomen. Vorige zomer hebben Indonesië en Sri Lanka Nederland hierom verzocht. Onder de talrijke kunstschatten bevinden zich onder andere 335 objecten uit Lombok, vier beelden uit Singasari en een kris (zwaard) uit Klungkung. 
 
Museumdirecteur Marieke Van Bommel sprak van een historische dag. en staatssecretaris van Media en Cultuur Gunay Uslu noemde het een ‘historisch en mooi moment, omdat we iets gaan rechtzetten’. De objecten waarover het gaat zijn onterecht in Nederland terechtgekomen door roof of onder dwang. Maar er zitten volgens Uslu ook objecten bij die aan Nederland in bewaring zijn gegeven en nooit teruggegeven zijn. Het kabinet voldoet met het teruggeven niet alleen aan een verzoek van Sri Lanka en Indonesië van afgelopen zomer, maar volgt hiermee ook de adviezen van de commissie Teruggave koloniale collecties die zich over deze kwestie heeft gebogen.
 
Na de teruggave aan Indonesië volgt Sri Lanka maar ook Nigeria heeft aan de deur geklopt.
Zo vraagt Nigeria de bronzen beelden uit Benin terug. Die maken deel uit van een collectie van 3000 bronzen en messing beelden uit het koninkrijk Benin in het huidige Nigeria. ,,Die aanvraag is al langs de staatssecretaris van Media en Cultuur geweest en ligt nu ter beoordeling bij de commissie koloniale collecties’’, aldus Van Bommel.

< TERUG NAAR

Deel dit artikel met je vrienden