DB_LOGO_2023_WHITE.svg

EVENTS. LIFESTYLE. MEDIA.

Unieke samenwerking H&M x Jean-Michel Basquiat X Who Decides War

H&M werkt al sinds 2004 met verschillende designers, maar de nieuwste is wel heel bijzonder. Ze hebben een samenwerking binnen een samenwerking opgezet met zowel het Estate van Jean-Michel Basquiat als Who Decides War.

Dit project groeide en veranderde als een jazz project, wat toevallig het onderwerp is van de schilderijen in de collectie. H&M wilde een mannenlijn ontwikkelen en begon gesprekken met het Basquiat estate. Zij hadden net met Ev Bravado en Téla D’Amore van Who Decides War gewerkt aan de tentoonstelling “King Pleasure” en stelden voor om deze ontwerpers ook bij het project te betrekken. “Alles verliep heel organisch, wat ik geweldig vind,” zegt Ana Hernandez, H&M’s Menswear Designer.

“Het was meteen een ‘ja’, want werken met Basquiat’s archief is altijd een droom van ons geweest,” zegt Bravado. In plaats van te focussen op Basquiat’s bekende kronen en dinosaurussen, kozen de ontwerpers voor zijn minder bekende werk. “Onze drijfveer is altijd geweest om binnen te komen, uit te voeren en door te gaan,” voegt D’Amore toe. “Toen we dat telefoontje kregen, wisten we dat dit iets groots kon worden.”

De collectie is solide en zal ongetwijfeld veel interesse wekken. Ze hebben een succesvolle balans bereikt tussen de kunstwerken en hun eigen designhandtekeningen. Net zoals Basquiat die keer op keer terugkwam om aan een schilderij toe te voegen, staat Bravado bekend om het toevoegen van behandelingen aan kledingstukken. “We wilden het op een manier benaderen die sprak over de ervaring van zwarte kunstenaars,” zegt Bravado. Ze hebben dit gedaan door de figuren van de kunstenaar opnieuw in te kaderen binnen hun eigen glas-in-lood motief.

Sommige van de Basquiat-stukken “benadrukken artiesten die enorm invloedrijk voor hem waren,” legt Bravado uit. Het idee is dat “onze klanten nieuwsgierig zullen zijn om te ontdekken wie deze artiesten zijn. Het is echt storytelling keer twee of drie. Wanneer ik andere samenwerkingen met het estate zie, zijn het altijd dezelfde dingen. Maar wij willen het verhaal vertellen van de mensen die Basquiat beïnvloedden, hoe wij door hem beïnvloed zijn, en hoe we zwarte kunst en cultuur zullen blijven stimuleren.”

De collectie verwijst ook naar de fysieke kant en het proces van schilderen, met witte denim als canvas. “Er is een stuk waar ik wilde dat het leek alsof ik het canvas had afgescheurd en om het model had gewikkeld,” zegt D’Amore. Hun wens was om verder te gaan dan simpelweg kunst op stof te plaatsen, en dat deden ze door hun hands-on textuurtechnieken te gebruiken, ontwikkeld in samenwerking met het H&M designteam.

Klanten in de Mix

Dit project gaat verder dan de drie betrokken partijen; het gaat ook om de klanten. H&M’s samenwerkingen gaan niet alleen over prijspunten, maar over toegang tot goed design. “Ik herinner me de H&M-samenwerkingen van vroeger, vooral die met Margiela, waar ik de trenchcoat kocht en die vijf jaar lang droeg. Ik heb hem nog steeds. Het is geweldig spul,” zegt Bravado. “Het betekent veel voor de consument wanneer ze toegang hebben tot de ontwerpers op een manier die ze normaal niet hebben.”

Met dit project stapten de ontwerpers in nieuwe rollen. “Het was de eerste keer dat we een creatief leiderschapsproject deden,” zegt D’Amore, “en we moesten uitzoeken hoe we dat tot leven gingen brengen. Het H&M-team is een goed geoliede machine; elke kleine gedachte die we hadden, werd opgepakt. We werden nooit met een ‘nee’ geconfronteerd. Iedereen probeerde altijd het ‘ja’ te vinden, en dat zie je terug in het product dat we hebben kunnen creëren.”

We zijn benieuwd! De lijn is vanaf 18 juli verkrijgbaar.

< TERUG NAAR

Deel dit artikel met je vrienden