DB_LOGO_2023_WHITE.svg

EVENTS. LIFESTYLE. MEDIA.

Racisme in amateurvoetbal nog altijd groot taboe

Racisme en discriminatie zijn in het amateurvoetbal nog altijd een groot taboe. Dat concludeert antidiscriminatiebureau Radar na langdurig onderzoek bij amateurclubs in Midden- en West-Brabant en Rotterdam. Veel clubs weigerden aan de ‘veldverkenning’ mee te werken, stelt Radar. De meeste clubs in de onderzochte regio’s bleken geen trek te hebben in een onderzoek naar racisme en discriminatie op en rond hun voetbalvelden. Bij de clubs waar de deuren wél werden opengezet, en dat waren er slechts acht, bleek het aantal voorbeelden van discriminatie en racisme groot te zijn, onthulde Radar bij de presentatie van het onderzoek in het RBC-stadion in Roosendaal.
 
Regelmatig werd tijdgebrek als reden aangevoerd om niet mee te doen, zegt Jochen Dekker van Radar. Maar Dekker kreeg ook andere reacties zoals: ,,‘Het speelt hier niet’ of ‘we willen niet woke zijn’.
 
Als het aan antidiscriminatiebureau Radar ligt, wordt bij amateurvoetbalclubs een lik-op-stukbeleid ingevoerd. ,,Dat iemand die een discriminerende opmerking maakt op of langs het veld meteen het terrein moet verlaten’’, zegt Dekker. Ik weet dat dat heftig klinkt. Maar het is wel een duidelijke lijn en een helder signaal: het moet gewoon klaar zijn met racisme op het voetbalveld. Dat willen we toch allemaal?’’
 
Bron:AD

< TERUG NAAR

Deel dit artikel met je vrienden